GAP turları bize ilaç olur! Deprem bölgesinde turizmciler itici güce dönüşen turların eksikliğini hissediyor

Türkiye turizmine yıllar sonra yeni bir nefes olan GAP turları depremle birlikte durdu. Turların bölge ekonomisi için en büyük itici güçlerden olduğunu...

Kimi Hatay’dan kimi Gaziantep’ten başlıyordu. Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin… Liste tercihe göre uzayıp gidiyordu. Göbeklitepe’de binlerce yıl öncesine gidip Atatürk Barajı’nda Cumhuriyet’in kazanımlarını görmek mümkündü. Ya da Zeugma’dan çıkıp bir gastronomi cennetinde gezinebiliyordunuz. Tarihi köprüler, camiler, müzeler, mozaikler, doğal güzellikler... Hepsi son yıllarda Türkiye turizmine yeni bir soluk olmaya başlayan GAP turlarının birer parçasıydı. Hem kültürel zenginliğin hem tarihi gezintilerin hem de gastronominin tadını alan turistler akın akın böyleye geliyordu. Bu yıl için de beklentiler yüksekti. Ancak şehirlerimizi yıkan binlerce vatandaşımızın can kaybına neden olan depremler bölgenin en büyük ekonomik aktivitelerinden biri olan GAP turlarını da vurdu.

‘ENDİŞE ONLARI UZAK TUTUYOR’

Depremin ardından bu aylar için planlanan turların yüzde 80 oranında iptal olduğunu anlatan TÜRSAB GAP Bölge Temsil Kurulu Başkanı İbrahim Halil Kılınç, “Doğal olarak insanlar korktu. Bir belirsizlik oluştu. Otellerin durumu hemen netleşmediği için büyük oranda turlar da iptal edildi. Aslında bu turların çoğunlukla güzergâhı yıkım olan yerlerde değil ama insanlar haklı olarak endişe ediyor. İptal olmayan turlar için de insanlar otellerden ve restoranlardan rapor istiyor. Kalacakları yerlerin kaç katlı olacağını, hasar alıp almadığını kontrol edip emin olmak istiyorlar” diyor.


İbrahim Halil Kılınç

ARTÇILAR SÜRECİ UZATIYOR

Bölgedeki otellerin yüzde 90’ının hasarsız ya da hafif hasarlı olduğunu ifade eden İbrahim Halil Kılınç, “Yani çoğu otelde konaklama yapılabilir. Ama artçılar yüzünden bu endişe tamamen geçmiyor maalesef. Her artçı olduğunda bölgenin hala sallanmaya devam ettiği düşüncesi ile insanlar vazgeçiyor. Turların tekrar canlanmaya başlaması için artçıların iyice azalması lazım. Tahminimize göre kasım ayına kadar gerçek bir artış göremeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

BÖLGENİN İTİCİ GÜCÜYDÜ

Bölgedeki turizm acentelerinin önemli bir bölümünün hasar gördüğünü söyleyen İbrahim Halil Kılınç, şöyle devam etti: “Otellerde şu anda çoğunlukla STK’lar kalıyor. Ama onlar da zamanla gitmeye başlayacak. Konaklama ve yeme-içme sektöründe GAP turları bölge ekonomisi için itici güç olmaya başlamıştı. Turizm olmazsa bölge çok büyük bir yara alır. GAP turları bizim için olmazsa olmaz. Hem yerli turist hem yabancı turist tarafından oldukça benimsenmişti. Hızla eski ritmini kazanması için elimizden geleni yapmalıyız. Gerekirse konaklamaları azaltırız ya da farklı illere kaydırırız. Yerel esnaf için de oldukça önemli.”

 

GÜZELLİKLER ZİYARETÇİLERİ BEKLİYOR

Depremlerin ardından Hatay gibi eşsiz güzergâhlara sahip turlar yapılmıyor. Şu anda ağırlıklı olarak Mardın, Diyarbakır ve Gaziantep konaklamalı turlar satılıyor. Ayrıca Van ve Kars merkezli turlar da GAP’ın boşluğunu doldurmaya çalışıyor. Şu ande satılan turlarda da Göbeklitepe, Nemrut, Halfeti, Hasankeyf, Harran, Zeugma Müzesi ve çok sayıda turistik noktayı görmek mümkün. Uçaklı ve iki gece konaklamalı tur fiyatları ise kişi başı 4 bin liradan başlıyor.